We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Lees hieronder welke diensten we aanbieden naast onze reguliere huisartsenzorg.
Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen iedere vijf jaar uit voor een bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het onderzoek gebeurt via een uitstrijkje. Met dit onderzoek kan baarmoederhalskanker of een voorstadium vroeg ontdekt worden. Hierdoor wordt de kans groter dat behandeling succes heeft.
Gratis en vrijwillig
Deelname aan dit bevolkingsonderzoek is vrijwillig en wordt u door de overheid gratis aangeboden. Dit geldt echter alleen als u het toegestuurde laboratoriumformulier meebrengt naar de praktijk. Indien u dit formulier kwijt ben geraakt, kunt u bij de praktijkassistente een nieuw formullier aanvragen.
De uitnodiging en afspraak
U ontvangt elke vijf jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Na ontvangst van de uitnodiging maakt u bij de praktijkassistente een afspraak voor een dag dat u niet ongesteld bent. Bij ons in de praktijk is het gebruikelijk dat de assistente het uitstrijkje maakt. U mag natuurlijk aangeven wanneer u liever heeft dat de huisarts het uitstrijkje maakt (bijvoorbeeld als er bijkomende klachten zijn).
Wanneer u niet wilt deelnemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, kunt u dit kenbaar maken door de achterzijde van het toegestuurde laboratoriumformulier ingevuld en ondertekend (gratis) retour te zenden naar Bevolkingsonderzoek Zuid. Wanneer het om een eenmalige afmelding gaat, wordt u later weer gewoon opgeroepen. Indien het om een definitieve afmelding van het onderzoek gaat, ontvangt u geen uitnodiging meer.
Uitstel van het onderzoek
In de volgende situaties wordt het onderzoek uitgesteld:
Verdachte plek of moedervlek? Check dan uw huid met de SkinVision-app op uw smartphone.
Wist u dat één op de vijf mensen in Nederland huidkanker krijgt? Dat zijn meer dan 70.000 gevallen van huidkanker per jaar. Een snelle en effectieve behandeling is vaak goed mogelijk als de ziekte op tijd wordt ontdekt.
Het is vaak moeilijk te beoordelen wanneer het in zulke gevallen nodig is naar een arts te gaan. SkinVision kan u hierbij helpen. Met de app kunt u regelmatig uw huid controleren en krijgt u direct advies. Daarna kunt u indien nodig meteen een afspraak bij de huisarts inplannen via MijnGezondheid.net of de MedGemak-app. U kunt er ook voor kiezen om het verslag van SkinVision via MijnGezondheid.net/MedGemak naar uw huisarts te versturen. Uw huisarts zal de foto dan beoordelen en u informeren via een reactie op uw bericht.
Verzekerd bij CZ, VGZ, Just, OHRA of Nationale-Nederlanden?
Dan kunt u gratis gebruik maken van de app. Voer bij het aanmaken van uw account het relatienummer van uw zorgverzekering of uw burgerservicenummer (BSN) in om gebruik te maken van dit aanbod.
Vergoed uw verzekering SkinVision nog niet?
Gebruik dan de QR-code onder onderstaande uitleg. U krijgt dan 84% korting op een SkinVision-jaarabonnement.
Hoe werkt het?
Onderstaande plaatjes leggen uit hoe de SkinVision-app werkt.
84% korting op jaarabonnement
Met de QR-code hiernaast kunt u de SkinVision-app downloaden. Hiermee krijgt u 84% korting; u betaalt dan slechts € 8,00 (in plaats van het reguliere € 49,99) voor een SkinVision-jaarabonnement.
Wij adviseren iedereen die klachten heeft die verdacht zijn voor COVID een zelftest af te nemen. In bepaalde gevallen kunt u ook bij de GGD terecht voor een test:
Coronatest - GGD Brabant-Zuidoost
Wat te doen bij een positieve testuitslag:
In het kader van diagnostiek kunt u bij Huisartsenpraktijk Het Atrium terecht voor de volgende zaken:
Bloedprikken
Indien u een aanvraagformulier voor bloedprikken heeft ontvangen, kunt u hiervoor dagelijks terecht bij het bloedafnamelaboratorium in het Anna Ziekenhuis te Geldrop.
Urine-onderzoek
Als u klachten bij het plassen of in de onderbuik heeft en bijvoorbeeld denkt aan een blaasontsteking, dan kunt u in de ochtend uw urine afleveren op de praktijk voor verder onderzoek. Bij voorkeur voor 12:00 uur zodat we, indien nodig, na een eerste oriënterende check-up nog verder onderzoek kunnen inzetten (een zogenaamde dipslide). Het is van belang dat u niet direct de eerste straal opvangt, maar eerst wat urine weg laat lopen voordat u de resterende urine in een schoon potje opvangt (een zogenaamde 'gewassen plas'). Als u niet gelijk kunt komen na het opvangen kunt u de urine maximaal twee uur in de koelkast bewaren.
24-uurs bloeddrukmeting
De praktijk heeft de beschikking over een geavanceerd apparaat waarmee gedurende 24 uur de bloeddruk kan worden gemeten. Deze vorm van bloeddrukmeting wordt als de meest betrouwbare meetmethode voor de bloeddruk in de huisartsenpraktijk beschouwd. Het is gebleken dat de bloeddruk op het spreekuur bij de arts vaak hoger is dan thuis. De meetapparatuur is bijzonder betrouwbaar. De assistente sluit de apparatuur aan om deze de volgende dag weer af te koppelen en door de computer uit te laten lezen.
ECG/hartfilmpje
Bij hartklachten kan door middel van een hartfilmpje op de praktijk gezien worden of er zuurstoftekort bij de hartspier is, hoe het hartritme is en of de hartspier verdikt is.
Spirometrie/longfunctietest
Met een spirometer op de praktijk worden blaaskracht en andere kenmerken van uw ademhaling gemeten. Uw blaasgegevens worden opgeslagen in een computer en kunnen op een grafiek worden uitgeprint. De spirometer meet de maximale hoeveelheid lucht die u kunt in- of uitademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen. Ook wordt gemeten hoeveel lucht u in één seconde kunt uitblazen. Dit zegt iets over de vernauwing van de luchtwegen.
Doppler
De dopplermeting is bedoeld om te bepalen in hoeverre de patiënt een bloedvatvernauwing heeft. Met name de bloeddoorstroming naar de benen kan er goed mee worden bepaald.
Tympanometrie
Bij slechthorendheid kan er naast een audiogram ook tympanometrie plaatsvinden. Dit is een meting van de beweeglijkheid van het trommelvlies.
Geheugentest
Bij klachten over verminderd geheugen kan op de praktijk de oriënterende MMSE-geheugentest afgenomen worden.
CRP-bloedtest
Het CRP- gehalte geeft een aanwijzing over de aanwezigheid van een ontstekingsproces in het lichaam.
U kunt bij onze praktijk terecht voor de volgende vaccinaties:
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven. Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik verkleint de kans op griep.
Voor wie is de griepprik?
Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden als zij griep krijgen. Daarom krijgen de volgende mensen elk jaar een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik.
Voor deze groepen geldt dat de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn dan voor mensen jonger dan 60 jaar die deze ziektes niet hebben. Hun ‘eigen’ ziekte kan ook erger worden. De jaarlijkse griepprik helpt dit voorkomen. Dat geldt ook voor vrouwen uit bovenstaande groepen die zwanger zijn. Zwangere vrouwen kunnen gewoon de griepprik halen.Voor mensen die buiten deze categorieën vallen en toch gevaccineerd willen worden, geldt dat de overheid deze vaccinatie niet vergoedt. Voor de kosten, raadpleeg de plaatselijke apotheek en uw eigen ziektekostenverzekering.
Waarom vanaf 60 jaar?
Mensen hebben al vanaf 60 jaar een grotere kans op ernstige gevolgen van griep. Ook al voelt u zich heel fit, als mensen ouder worden, veroudert ook hun afweersysteem.
Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, dan gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u daarna besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Als u de jaarlijkse griepprik heeft gehad, dan is de kans dat u griep krijgt kleiner. Ook de kans op complicaties zoals een longontsteking is kleiner. Door de griepprik is de kans ook kleiner dat uw ‘eigen’ ziekte erger wordt door griep.
Waarom elk jaar een griepprik?
Het griepvirus verandert regelmatig. Daardoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom heeft u ook elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Zo kan uw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. De samenstelling van de griepprik wordt elk jaar opnieuw bepaald. In de griepprik zitten stukjes van de virussen die naar verwachting de komende winter veel voor gaan komen. Haal dus elk najaar tussen half oktober en half november de griepprik.
Uitnodiging voor vaccinatiespreekuur
Jaarlijks beoordeelt de huisarts het medisch dossier van zijn patiënten. Behoort u tot de bovenstaande groep patiënten, dan ontvangt u een uitnodiging voor het vaccinatiespreekuur.
Mensen van 60 jaar en ouder kunnen sneller en erger ziek worden van pneumokokken. Uw afweer wordt slechter als u ouder wordt. U kunt een ernstige ziekte krijgen zoals een longontsteking. De prik maakt de kans kleiner dat u ziek wordt door pneumokokken. U krijgt een bericht van uw huisarts wanneer u in aanmerking komt voor de pneumokokkenvaccinatie. Meer informatie over pneumokokken en de vaccinatie vindt u op de website van het RIVM.
RIVM - meer over (de) pneumokokken(prik)
U kunt bij Het Atrium terecht voor de volgende keuringen:
Vanaf uw 70ste jaar bent u verplicht een keuring te ondergaan om het rijbewijs B te kunnen verlengen. Hiervoor kunt u de benodigde formulieren (o.a. Eigen Verklaring) halen bij het gemeentehuis.
Vervolgens maakt u een afspraak bij de assistente, waarbij u aangeeft dat het gaat om een rijbewijskeuring (hiervoor wordt extra tijd gereserveerd). Thuis kunt u alvast de Eigen Verklaring invullen.De assistente neemt een ogentest af, bekijkt uw urine op glucose en meet de bloeddruk. De huisarts doet de rest van uw keuring.
Voor de volgende kleine ingrepen kunt u ook terecht bij Het Atrium:
Spiraaltje
Een spiraaltje kan worden gebruikt als voorbehoedsmiddel, maar kan ook worden geadviseerd ter behandeling van hevig bloedverlies. U kunt samen met uw huisarts besluiten een spiraaltje te plaatsen. Er zijn twee vormen: een koperhoudend spiraaltje en een hormoonbevattend spiraaltje (Mirena). Het plaatsen gaat op nagenoeg dezelfde manier. Uw huisarts kan dit op de praktijk inbrengen. Voor het plaatsen van een spiraaltje wordt vooraf een inwendig onderzoek verricht en soms een test op ontstekingen/infecties.
Het spiraaltje wordt geplaatst in een aparte afspraak. Bij twijfel over de ligging van het geplaatste spiraaltje wordt een echo-onderzoek uitgevoerd. Na vijf jaar dient het hormoonspiraal te worden vervangen. Het koperhoudende spiraal na tien jaar. Het verwijderen van een spiraaltje kan door de huisarts gedaan worden op een gewone spreekuurafspraak.
Als u meer wilt weten kunt u goede informatie vinden op de website Thuisarts.nl. Daar leest u ook hoe u zich het beste voorbereidt op het plaatsen.
Pessarium
Bij een verzakking met of zonder urineverlies kan samen met uw huisarts worden besloten om een pessarium te plaatsen. Een pessarium is een ring of schijf die vaginaal kan worden ingebracht om het verzakkingsgevoel en/of urineverlies tegen te gaan. Dit als alternatief voor een operatie. Ook het pessarium heeft soms nadelen, zoals meer afscheiding en regelmatige controle voor het reinigen en terugplaatsen van het pessarium. Het aanmeten en plaatsen gebeurt vaak op twee verschillende momenten. Voor het aanmeten worden pasringen met vaste afmetingen gebruikt. Vervolgens wordt samen met u besproken welke maat en welke vorm bij u het meest geschikt zijn. Het pessarium wordt op recept geleverd.
Hechten en verbinden
Bij een ongeval of verwonding kunt u deze laten beoordelen en behandelen op onze praktijk. De assistente zal de eerste opvang verzorgen en zo nodig een arts raadplegen. Belt u als het kan van tevoren even zodat het ingepland kan worden om wachttijd voor u te voorkomen. De assistente zal de wond(en) verder schoonmaken en verbinden en vaak de wondcontrole doen. Ook verwijdert de assistente de hechtingen na zeven tot tien dagen. Assistentes zijn getraind om hechtingen te verwijderen.
Tapen
Bij een enkelverzwikking kan voor een sneller herstel een enkeltape worden aangelegd. Hiervoor mag de enkel niet te dik zijn. Vaak wordt dan gedurende drie tot vijf dagen een drukverband om de enkel aangelegd. Uw huisarts zal samen met u een keuze maken voor de beste aanpak (tapen of drukverband). De enkeltape of het drukverband wordt door de assistente aangebracht. Zij geeft dan instructies hoe te bewegen en belasten.
Ook bij een zweepslag kan een tape om de kuit de pijn verlichten en het lopen makkelijker maken. In overleg met uw huisarts kan hiervoor worden besloten.
Zwachtelen
Als de onderbenen erg gezwollen zijn door vocht (oedeem) of bij een trombosebeen, dan kan de assistente op advies van de huisarts een zwachteltherapie starten. Hierbij worden de voeten en onderbenen verbonden om het vocht in de benen te verminderen.
Kleine chirurgie
De huisartsen in de praktijk voeren allemaal zelf kleine ingrepen uit. Kleine afwijkingen in en onder de huid kunnen door de huisarts worden verwijderd. Ook ingegroeide teennagels kunnen worden behandeld. Uw huisarts zal vooraf de methode met u bespreken. Een afspraak hiervoor duurt doorgaans 20 tot 30 minuten.
Wrattenbehandeling
De assistentes behandelen veelvoorkomende wratten op handen en voeten met stikstof. In overleg met uw huisarts doen zij dit ook op andere plekken van het lichaam. U kunt hiervoor een afspraak maken met de assistentes of online via ons patiëntenportaal MijnGezondheid.net.
Verwijderen staalsplinter uit oog
Soms kan een vuiltje of metaalsplinter vastzitten op het hoornvlies. Dit kan door de huisarts onder druppelverdoving worden verwijderd. Soms is het nodig om met een zeer klein boortje roest te verwijderen op het hoornvlies.
Bloedneus
Bij een hevige bloedneus die niet vanzelf stopt kan de huisarts bij u een of twee neustampons aanbrengen.
Om te beantwoorden aan de hoge kwaliteitseisen van de huisartsgeneeskundige zorg hebben we ons als huisartsenpraktijk Het Atrium verplicht om te voldoen aan de eisen van het kwaliteitskeurmerk voor huisartsenpraktijken via accreditering van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
We worden sinds 2005 jaarlijks getoetst. Dit zorgt ervoor dat onze praktijk voortdurend in ontwikkeling blijft en de zorg jaarlijks wordt herzien en bijgewerkt om op niveau te blijven en waar nodig en wenselijk te verbeteren.
Daarnaast worden we als opleidingspraktijk van de Radboud Universiteit getoetst en bezocht om mee te denken over zorgontwikkelingen. Ook nemen we deel aan onderzoeksprojecten.
U kunt bij ons ook terecht voor de volgende leefstijlprogramma's:
Stoppen met roken
Stoppen met roken is belangrijk. Zowel voor u als voor de mensen om u heen. Maar hoe gaat dat stoppen precies, en wat gebeurt er daarna? Wat of wie kan u helpen, en hoe houdt u het niet-roken vol? Onze praktijkondersteuners kunnen u hier op verschillende manieren mee helpen:
Wilt u meer weten over stoppen met roken dan kunt u de praktijkondersteuner bereiken via de assistente.
Begeleiding bij overgewicht
Als u problemen ondervindt met uw gewicht kunt u via de praktijk assistente een afspraak maken bij de huisarts. Hij bekijkt dan wat de juiste oplossing voor u is.
Onze praktijkondersteuners kunnen u helpen en begeleiden bij het vinden van een voor u geschikt eetpatroon. Zo nodig wordt andere hulp ingeschakeld.
Leefstijlverbetering
We helpen u graag op weg naar een gezonde leefstijl. Lees hier meer over leefstijlverbetering.
Veel mensen willen graag hun wensen over hun levenseinde vastleggen. Bijvoorbeeld een niet-reanimeren-verklaring of een euthanasieverklaring. U kunt een afspraak voor een consult maken om dit te bespreken. Wij leggen uw wensen in uw digitale dossier vast. De papieren verklaringen bewaren wij in ons archief. Om u te ondersteunen vindt u hieronder verklaringen die u kunt downloaden. U maakt zelf een keuze welke u wilt invullen.
Wanneer u niet meer gereanimeerd wilt worden, dan is het goed om een penning te dragen zodat onbekende omstanders of een gewaarschuwde ambulance weten dat u niet meer gereanimeerd wilt worden. U vindt hieronder een document met informatie hoe u zo'n penning kunt bestellen.
Het invullen van een euthanasieverklaring is zinvol om daarmee te laten weten dat dit in de toekomst een optie voor u kan zijn. Wanneer daadwerkelijk om uitvoering van de euthanasie gevraagd wordt, is het noodzakelijk dat u op dat moment uw wil duidelijk kenbaar kunt maken en dat er voor u sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Een onafhankelijke (SCEN)-arts toetst of dit het geval is. U kunt een clausule dementie bij de euthanasieverklaring voegen. Daarbij is het goed om te weten dat euthanasie bij dementie een ingewikkeld besluit kan zijn.
Denk ook aan het opstellen van een behandelverbod. Dit is van belang in situaties waarin u uw wil niet meer kenbaar kunt maken. In combinatie met een Volmacht aan een van uw naasten.
Tot slot attenderen we u op het donorformulier. Tot op hoge leeftijd kunnen organen (hoornvlies, huid) bruikbaar zijn. Wanneer u of een van uw naasten een orgaan nodig heeft, zou u ook blij zijn met een donor. Toch?
Volmacht inzake medische besluitvorming
Praat erover!
Sterven hoort, net als geboren worden, bij het leven. Het is net zo alledaags. Het overkomt ons allemaal. Laten we ons overvallen als de tijd daar is, of krijgt het onderwerp al eerder een plaats in onze gesprekken en in ons leven? In onderstaande video meer hierover.
Indien u van plan bent een reis naar het buitenland te maken kan het zijn dat u vaccinaties en medicatie nodig heeft. In onze praktijk houden wij, uitsluitend voor eigen patiënten, hiervoor speciaal reizigersconsulten (20 minuten). Tijdens deze consulten wordt u geïnformeerd over welke vaccinaties/medicatie noodzakelijk zijn en krijgt u adviezen die gelden voor het land en de streek van bestemming. Vaccinaties voor gele koorts landen kunnen wij niet voor u verzorgen, hiervoor neemt u contact op met de GGD.
Gele koorts landen
In een aantal landen is vaccinatie voor gele koorts verplicht. Zoals in Afrika (Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Centraal Afrikaanse Republiek, Congo, Zaïre, Gabon, Ghana, Ivoorkust, Kamaroen, Liberia, Mali, Niger, Rwanda, Sao Tomé & Principe, Sierra Leone, Tanzania, Togo, Tsjaad) en enkele delen van de volgende landen in Midden- en Zuid-Amerika (Argentinië, Columbia, Peru en Venezuela en tevens verplicht in Frans Guyana). Sommige landen vragen soms een vaccinatie als men aanreist via één van bovenstaande landen.
Uw persoonlijk reisadvies
Om het reizigersspreekuur goed te laten verlopen geeft u uw reisschema en vaccinaties door via MGN. Daarna nemen wij telefonisch contact met u op voor een afspraak op onze praktijk.
Vaccinaties
Telefonisch wordt met u besproken welke vaccinaties zijn aan te bevelen. Indien nodig wordt ook hiervoor een overleg met u afgesproken. Hierbij zullen nog nadere details worden besproken en kunnen de vaccinaties worden gegeven.
Vaccinatieboekje
Dit vaccinatieboekje is een belangrijk (grens-)reisdocument, met name naar landen waar vaccinaties voor gele koorts en cholera verplicht zijn. Bent u in het bezit van dit document, neem dit dan mee naar uw afspraak, zodat alle vaccinaties en de geldigheid hiervan genoteerd kunnen worden.